Niektórzy uważają dietę PALEO za modę ostatnich lat, ale tak się składa, że wszystkie niedozwolone w tej diecie produkty zagościły na naszych stołach stosunkowo niedawno, jeśli weźmiemy pod uwagę historię gatunku ludzkiego. Tyczy się to zarówno zbóż i nabiału, a już szczególnie żywności wysoko przetworzonej.

Nasi przodkowie nie jedli produktów na bazie zbóż


W tak zamierzchłych czasach człowiek odżywiał się tym, co upolował lub uzbierał. Dlatego nie było tam miejsca na zboża, na mleko i sery. Z logicznych przyczyn nie było wtedy również żywności wysoko przetworzonej ani przemysłowo utwardzanych tłuszczów. Dieta PALEO polega na jedzeniu warzyw, owoców, mięsa drobiowego i dziczyzny, olejów nierafinowanych, orzechów, ryb i owoców morza. Dopuszczalne są wszelkie rodzaje mięsa (najlepiej pochodzącego z hodowli ekologicznych, gdzie stada wypasa się na trawie).

Dlaczego w PALEO nie jada się zbóż ?


W PALEO zboża uważa się za szkodliwe. W dużej mierze bierze się pod uwagę gluten, którego najwięcej jest w pszenicy, życie, jęczmieniu i w pszenżycie. Ale niektóre bezglutenowe zboża również zawierają niezdrowe związki, na przykład białka podobne do glutenu, które czasem uczestniczą z nim w reakcjach krzyżowych. W rezultacie mogą szkodzić każdej osobie, która ma alergię na gluten. Inne szkodliwe białka z zbożach to inhibitory amylazy i trypsyny. Powodują one spore problemy w organizmie człowieka. Obwinia się je gównie o wywoływanie chronicznych stanów zapalnych, zwłaszcza przy chorobach autoimmunologicznych.

PALEO jadłospis czasem wykorzystuje tzw. zboża rzekome, jak komosa ryżowa, chia, gryka czy amarantus, jednak wskazuje na ich znikomą wartość odżywczą i fakt, że składają się głownie z węglowodanów. To zarzut stawiany często wszystkim produktom zbożowym. Po zjedzeniu kilku kromek chleba cukier podnosi się szybciej niż po zjedzeniu miodu czy najsłodszych owoców. Na dłuższą metę powoduje to rozregulowanie gospodarki cukrowej, a więc apetytu, prowadząc do otyłości i związanych z nią chorób.

Zboża zawierają spore ilości toksyn, jak wspomniany i szeroko opisany gluten. Wspomnieć trzeba też o lektynach i saponinach, które wywołują stany zapalne i niszczą czerwone krwinki. Natomiast kwas fitowy powoduje obniżenie przyswajalności wielu witamin.

Skąd tyle toksyn w zbożach?


Istnieje przekonująca teoria na ten temat. Przez wiele milionów lat nie tylko zwierzęta wykształciły w sobie mechanizmy obronne. Wszelkie organizmy pracowały nad tym, żeby jak najlepiej zachować swoje geny i przekazać je następnym pokoleniom. Rośliny nie są wyjątkiem. Chroniąc się przed zjedzeniem, niektóre wytworzyły substancje zniechęcające. Zauważmy, że smaczne i zdrowe orzechy mają ochronę w postaci twardych skorup. W niektórych przypadkach są to kolce, a w innych zniechęca sam smak.

Coraz częściej podkreśla się negatywne skutki spożywania produktów zbożowych w diecie. Wielu specjalistów zachęca do ograniczenia ilości zjadanego pieczywa albo zupełnej rezygnacji z produktów zbożowych. Dla osób, które szukają diety bezglutenowej, dobrym wyborem jest PALEO.

[Wybierz] ZDROWIE [Bądź] PALEO

Grupa WSR

  • wsr
  • wsrmed
  • rehab
  • bistro
  • paleo catering