Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu, musimy spożywać określone ilości pokarmu, które dostarczają nie tylko białka i węglowodanów oraz witamin i minerałów, ale także nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim Omega-3 i Omega-6. Wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy, jak istotne są one dla naszego zdrowia. Dlaczego przyswajanie ich jest niezbędne? W jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?

Kwas Omega-3

Zadaniem wszystkich nienasyconych kwasów tłuszczowych jest budowanie błon komórkowych, które umożliwiają ochronę przeciw niekorzystnym substancjom zewnętrznym. Omega-3 ma jednak jeszcze jedno bardzo istotne zadanie – walkę z chorobami poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu. Dzięki temu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, iż zachorujemy na zawał serca czy udar mózgu. Dodatkowo kwasy Omega-3 wspierają naszą pamięć i koncentrację. Gdzie możemy znaleźć te dobroczynne kwasy tłuszczowe? Przede wszystkim w rybach – właśnie dlatego dieta śródziemnomorska uznawana jest za tak pozytywną dla naszego organizmu. Omega-3 znajduje się w wielu owocach morza, skorupiakach, a nawet algach. Osoby, które przestrzegają diety wegańskiej znajdą je w migdałach, orzechach włoskich i olejach roślinnych, na przykład lnianym czy rzepakowym. Z podobnych produktów możemy stworzyć też pożywne śniadanie paleo, które dostarczy nam wszystkich potrzebnych składników.

Kwas Omega-6

Ten rodzaj kwasów tłuszczowych wpływa także na obniżenie poziomu złego cholesterolu, choć jego zadaniem jest przede wszystkim wzmacnianie układu nerwowego oraz wspieranie pracy nerek. Dodatkowo wpływają pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie, a także działają przeciwzapalnie. Pamiętajmy jednak, że należy nie tylko dostarczać nienasyconych kwasów
tłuszczowych do organizmu, ale trzeba też dbać o ich odpowiednie proporcje. Zbyt duża ilość kwasów Omega-6 blokuje kwasy Omega-3. Odpowiednie proporcje spożycia to 5:1 – 5 jednostek kwasów Omega-6 na 1 kwasów Omega-3. Gdzie znajdziemy kwasy Omega-6? Głównie w olejach, takich jak olej kukurydziany, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Jak zatem widać, niektóre produkty powtarzają się na obu listach. Przyswajanie nienasyconych kwasów tłuszczowych nie jest zatem tak trudne. Wystarczy dobre śniadanie paleo, warzywa z oliwą z oliwek i garścią orzechów, by zapewnić sobie ich odpowiednią ilość

[Wybierz] ZDROWIE [Bądź] PALEO

Grupa WSR

  • wsr
  • wsrmed
  • rehab
  • bistro
  • paleo catering